Metsälehden sahatesti 12/2016

Metsälehti testasi moottorisahat. Mukana kisassa Husqvarna, Stihl, Dolmar, Echo ja Kaikkien moottorisahojen vaarallisin myynnissäoleva versio Jonköping ( metsuri,suomi ja mitä kaikkia nimiä tälle on keksitty.)

Testin voitti Husqvarna 440-e-series , kakkoseksi Stihl Ms231, Kolmanneksi Dolmar , neljäneksi Echo ja odotetusti viimeiseksi Jonköping.

testissä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, Stihl ja Husqvarna testit voittaa vuoron perään.

Hauskaa testissä on Jonköpingin mukana olo. ja saadut arviot.

Ennen kuin joku pahoittaa mielensä, niin Jonköpingin oli testin tehokkain moottorisaha! toki sahan kuutiotilavuus selittää tehon.

Mutta pikemmittä puheitta Testin huomioihin.

”Kaikki sahat käynnistyvät kevyesti. Jonköpingistä irtosi käynnistinkahva heti uutena. Käynnistintä korjattaessa ilmeni, että pari käynnistinkopan kiinnitysruuvia oli kierteettömiä” noh mitäs pienistä.

”Nelikymppisten nelikolla tankillinen riitti kolmen vartin sahaukseen. Jonköpingin tankki tyhjeni 25 minuutissa – osin ehkä siksi, että bensatankin korkki vuoti.”

 

Sahojen leikkuutehoa verrattiin sahaamalla 19 sentin kuusipöllistä kolmen kiekon sarjoja. Tehokkain oli Jonköping muita isomman moottorinsa ansiosta. Kakkosjian jakoivat Stihl ja Dolmar. Leikkuunopeus mukaili valmistajien ilmoittamia moottoritehoja. Todettakoon, että Stihlin ärhäkkä pikkusaha MS 200 päihitti kiekkosahauksesta kaikki vertailun sahat.

 

”Sahan valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös huoltopalvelut. Niissä Husqvarna ja Stihl ovat ylivoimaisia. ”

Husqvarna vei voiton Vertailun viitossija lankesi Jonköpingille epämukavuuden ja kehnon teknisen laadun perusteella. Saha sopinee mökkisahaksi, mutta hakkuulle sitä ei ilkeäisi viedä. Nelossijalle jäi Echo levottomasti käyttäytyneen moottorin vuoksi. Säädettynä moottori kävi hienosti, mutta säädöt karkailivat selittämättömästi. Harmi, sillä muuten saha oli näppä- rän kepeä. Himmeämmät mitalit menivät Saksaan. Dolmar ja Stihl ovat jä- mäköitä ja leikkuutehotkin ovat porukan parhaasta päästä. Hopeasijan myönsimme Stihlille kattavan huoltoverkostonsa ansiosta. Kärkisijalle asetimme Husqvarnan. Perusteena oli joukon paras käsiteltävyys, ja lisäpisteitä tuli toimintavarmuudesta lumikelillä. Leikkuutehollaan Husqvarna ei pärjännyt saksalaisille. Pienitehoinen Husku purisi paremmin matalaprofiilisella 3/8-ketjulla. Sitä varten sahaan pitäisi vaihtaa myös ketjun vetopyörä ja terälaippa.

 

Koko metsälehden jutun voit ladata tästä     Sahatesti