Ruohonleikkurin valintaopas

Ruohonleikkurin valintaopas

Tämä valintaopas on jaettu kolmeen osaan.

  1. Perinteisiin perässäkäveltäviin ruohonleikkureihin joihin kuuluu perus ruohonleikkurit, vetävät leikkurit ja keräävät leikkurit.
  2. Ajoleikkurit puutarhatraktorit, etuleikkurit, rinneleikkurit ja ammattikäyttöön tehdyt suurteholeikkurit.
  3. Robottiruohonleikkurit

Perinteinen ruohonleikkuri

Tämä on yleensä asia ”ostan vaan ruohonleikkurin” minkä huomaa nopeasti että ei mennyt ihan putkeen. Niin tyhmältä kuin se kuullostaa niin myös ruohonleikkureissa on suuria eroja. Suurimmat erot tulevat kestävyydessä, leikkuujäljessä ja varaosien saannista. lisäksi yleensä halutaan se halvin malli koska se nyt vaan on ruohoa. Suomalainen viettää ruohonleikkurinsa kanssa aikaa keskimäärin kaksi tuntia viikossa ja 16-20 viikkoa vuodessa. Aika on huomattavasti enemmän kuin moni ajaa esim mönkijällä.polkupyörällä tms laitteella joihin ollaan valmiita sijoitamaan hiukan enemmän. Mitä siiten saa enemmän jos ruohonleikkurista maksaa esim 500€ ? .

Selkeästi laadukkaamman laitteen jossa on jo yleensä

  1. tärinän vaimennus,
  2. moottori on hiljaisempi,
  3. keskuskorkeudensäätö
  4. tehokkaampi moottori

Paremmissa leikkureissa kuten Stiga,Viking ja Klippo on saatavissa myös vetäviä ja kerääviä leikkureita. Toki markkinoilta on myös todella edullisia vetäviä koneita, mutta niiden vetojärjestelmät on yleensä rakennettu muovista ja vetäminen kestänee sen ensimmäisen kesän. Varaosiahan ei saa ” halppis” leikkureihin mistään ja tässä kohdassa se edullisuus kostautuu yleensä rumasti. Olemme tänä kesänä joutuneet sanomaan mm Pohjoismaiden suurimman rautakaupan itse tuomaan ruohonleikkuri merkkiin asiakkaan varaosakyselyyn juhannusviikolla ” saatavuus noin 12-16 viikkoa ja hinta 160€ kyseessä kuitenkin noin 5e osa joka normaalisti löytyy kaikkiin tunnettuihin merkkeihin hyllystä nopeesti. eli tässä se oston yhteydessä säästetty 100€ kostautui. Suosittelemme siis suosimaan hankinnoissa erikoilliikeitä josta saat koneen koottuna ja käyttövalmiina.

Ajettavat ruohonleikkurit

Ajettavan leikkurin valinta on vielä hankalampaa kuin perus leikkurin. Koneita on varsinkin puutarha traktoreissa monenlaisia. Markkinoilla on ” ei minkään merkkisiä” koneita huolestuttavan paljon joihin on maahantuonnin yhteydessä liimattu mm ce merkinnät. Testeissä halvimmista koneita palaute on tälläistä ” Testin pienitehoisimmat leikkurit selvisivät kohtuudella kuivasta lyhyestä nurmesta, mutta varsinkin McCulloch M105-77X oli vaikeuksissa, jos tiheäkasvuinen ruoho oli ennättänyt kasvaa yli 5 senttiä. Leikkurin moottori ei vain jaksanut pyörittää terää.
Samassa testissä sauvaohjatusta koneesta Etuleikkurimallien työsuorite jäi tästä kauaksi ja niiden tulos oli helpoissa olosuhteissa noin kolmanneksen pienempi. Pitkässä heinässä etuleikkureiden tulos jäi noin kolmasosaan sauvaohjatun työsaavutuksesta. Sauvaohjatun  menestyminen koeajoryhmän keskuudessa oli pienoinen yllätys, sillä erikoisen ohjaustavan oletettiin aiheuttavan torjuntaa. Koneen hyvä työteho ja ohjauksen loogisuus ja helppous olivat kuitenkin ne syyt, jotka saivat koeajoryhmän enemmistön pitämään tästä ratkaisusta. (lähde maaseuduntulevaisuus)

Sauvaohjattavat ruohonleikkurit

on jo hinnat alkaenmalleissa kolamnneksen nopeampi kuin tavallinen etuleikkuri. Ammattikoneissa ero on vielä suurempi Grasshopper pesee kilpailijat mennen tullen. Pienille pihoille yleensä suositaan edullista Traktorimallista leikkuria jossa leikkuulaite on keskellä. Tämä toimii ruohonleikkaamisessa hyvin jos ei juurikaan ole puita tai pensaita. Leikkkuulaitteen ollessa koneen keskellä on esimerkisi puskien alta leikkaaminen käytännössä mahdotonta.Valmistusmaiden muuttuessa Kiinaan puutarhatraktoreihin ei enää suositella puskulevyjä koska vaihteistojen rattaat alkavat olemaan lähes kaikissa malleissa muovia, pois lukien ammattikäyttöön tehdyt Etesia, Iseki ym leikkurit.

Etuleikkurit

Etuleikkuri on yleensä se halutuin malli. hinnat alkavat reilusta 2000€ ja menevät leikkurin mukana yli 30000€ .Edullisimmat etuleikkurit ovat yleensä Stigan Park/Villa tai Husqvarnan Rider Sarjaa. Yleisesti halvoissa etuleikkureissa on kaksiteräinen leikkuulaite, joka esim kiveen ajettaessa rikkoontuu täysin. Terät on ajoitettu saman tyyppisellä hihnalla kuin auton jakohihna.Kun terä osa kiveen/kantoon tms jako menee sekaisin, terät osuu yhteen ja täystuho on valmis. Tai no mikään täystuho ole, mutta helpolla menee se sata pari remontointiin. Hieman kalliimmissa leikkureissa on yleensä kolmiteräinen leikkuulaite joka ei ole niin herkkä osumille kiviin tai kantoihin.

Kolmiteräiset leikkuulaitteet

Yleisesti kiilahihnalla joka vain luistaa osuessaan esteeseen. Suosittelemme siis edullisimpia etuleikkureita tasaisille ja siisteille pihoille joissa ei ole yllättäväviä kiviä tai kantoja. Periaatteessa kaikki kolmiteräiset soveltuvat ammattikäyttöön ja pihoihin josta ei ole niin tarkkaa tietoa mitä nurmikon joukossa on. Näissä hintahaarukka on huima edullisimmillaan etuleikkurin kolme teräisellä pöydällä saa noin 4000€ hintaan. Näillä noin 4000€ leikkureilla saa hoidettu pienet pihat joita leikataan usein, kovin pitkäksi ei nurmikkoa voi päästää koska vaikka kone jaksaisi niin hihnat alkavat luistamaan.Toki mietittäessä ammattikäyttöä huomioon kannattaa myös ottaa leikkuuteho ja kestävyys. perinteiset koneet ovat yleensä toteutettu 1/2 tuuman kiilahihnoilla joilla teho tuodaan moottorilta monen mutkan kautta leikkuulaitteelle, kun taas esimerkiksi Grasshopperissa on hihnoja yleensä yksikappale ja sekin 5/8 muulihihna joka kestää sen noin 1000 tuntia raakaa ajoa.

Vertailun vuoksi

Perinteinen noin 10T€ ”ammattitason etuleikkuri” suoriutuu noin 10 cm heinästä kohtuullisesti 5000m2/ tunti. Grasshopper 124 malli sama noin 10T€ menee 40 cm heinään ja leikkuuteho on lähellä ahtahehtaaria tunnissa.Vali nassa kannattaa siis ottaa huomioon hinnan lisäksi käyttötarkoitus. Tässä viimeiset kaksikesää huoltaneena Stigan Park 120 mallia joka myytiin pohjanmaalta ” ammattikäyttöön” tänne paikalliselle kiinteistönhoitajalle. Ei ole kaukana jos sanon että konetta korjattiin tänä kesänä 15 kertaa ja noin 3000€ ( kone uutena 2400€) Koneessa itsessään ei ole mitään vikaa, mutta kun se on suunniteltu kotikäyttöön jossa ajetaan se 2 tuntia viikossa 4kk vuodessa. Stigalla ei ammattikäytössä ole mitään takuuta paitsi Pro sarjan koneilla.Toinen valtamerkki taas jälleenmyyjien toimesta jostain syystä myöntää takuun edullisille etuleikkureille ammattikäyttöön. Lopputulos on asiakkaiden mukaan ollut noh painokelvotonta tekstiä. Suosittelemme siis ammattilaisille että koeajatte kaikki ennen ostoa ja vielä hiukan siinä pidemmässä heinässä. Tuossa on video meidän koneesta vähän pidemmässä heinässä(videon loppussa) .

YouTube video

Robottiruohonleikkurit

Robottiruohonleikkurit yleistyvät kovaa vauhtia ja markkinoille tunkee tässäkin katekoriassa merkkejä joista kukaan ei ole koskaan kuullutkaan. Suuret kodintekniikka liikkeet tuovat kaikkia hienoja härveleitä maahan ja myymävät ne asiakkaalle siinä laatikko koita pärjätä metodilla. Robottejahan on tänäpäivänä saatavana pienestä 200m2 leikkurista suureen jopa 10ha koneeseen joka tulee syksyllä 2018. Tällä hetkellä suurin valikoimissamme oleva robotti on 30000m2 ( 3hehtaaria) kone on suunniteltu lentokentille, siirtonurmiviljelijöille tai ihmisille kenellä on todella iso piha. valmistajista Suosittelemme perinteisiä Viking, Stiga , Husqvarna ja Ambrogio joka valmistaa mm Stigan robotit.

Husqvarna on selkeä markkinajohtaja robottileikkureissa

Suomessa myytiin 2017 noin 4000 robottileikkuria kun taas vastaava luku ruotsissa on yli 60000 eli länsinaapurimme on huikeasti edellä. Robottihan helpottaa elämää esim mökillä. Ei enää ensimmäiseksi kun pääsee mökille sitä ruohonlaikkaamista vaan piha on siisti valmiiksi.Kohderyhmää on myös karavanarit, pysyy koti asutunnäköisenä sama koskee myös paljon matkustavia, toki onhan robotti luxusta. ei tarvitse enää kävellä tai ajella ruohoa vaan piha on aina siisti.

Robottileikkuri on vaivaton

Kun se on kerran asennettu kunnolla. Emme suosittele itse asentamista vaikka homma ei vaikeata olekkaan. Ammattilainen asentaa leikkurin niin ettei sitä tarvitse montaa kertaa korjailla sitä asennusta. toki asentaminen itsekin on mahdollista, mutta 99% ongelmista joita robottileikkureissa on johtuu kehnosti tehdystä asennuksesta. Ennen hankintaa robottileikkurin hankintaa pitää myyjän tietää pihasti kaikki, sen koko, muodot, pensaat,puskat, korkeuserot ja jne. valinnassa pitää myös huomioida että ilmoitettu 3000m2 on maksimi alue jonka robotti hoitaa. mikäli alueella on talo niin talo vähentää robotin leikkuualuetta. Suosittelemme siis ostamaan mielummin vähän ison kuin juuri sopivan. päästään huomattavasti pienemmillä ongelmilla. Suurimmat erot roboteissa on akkutekniikassa ja moottoreissa. taas se halpakiinalainen on se johon ei saa uusia akkuja tai piirikortteja joita nyt näistä keksinnöistä aina silloin tällöin menee. Kauttamme saat asennuksen robottiruohonleikkureille myymiimme koneisiin. Ambrogioon asennukset koko Suomeen.
Kannattaa verrata hintoja Suosittelemme Kuitenkin Ambrogio robottileikkureita markkinoiden parhaan ja kestävimmän tekniikan ansiosta.

Kauttamme saat ruohonleikkuri :n kotiin tai ammattikäyttöön. Parhaat testivoittaja merkit. tarvittaessa myös osamaksulla. Myymälästä saat tuotteet aina koottuna ja käyttövalmiina- Ruohonleikkuri kauppiaasi Helsingissä on Konetalo Vainikka